20 października 2013

W środę miałyśmy okazję uczestniczyć w kulinarnych warsztatach zorganizowanych w lokalu pod Harcerską Górką, które poprowadziła Marta Świtała przedstawicielka firmy Tupperware. Choć pogoda był pochmurna przyszło wiele mam z dziećmi.   Spotkanie było rewelacyjne. Po tym spotkaniu wnioskujemy jedno dzieci uwielbiają gotować trzeba im tylko na to pozwolić i zachęcać. Kolorowe danie, naczynia prostota wykonania i nic więcej nie trzeba. Miałyśmy okazje przyrządzić zupę czosnkową, barszcz czerwony, zupę pieczarkową, rybę w ogórkach z sosem.  Oczywiście wszystkie przepisy podajemy poniżej. Furorę na spotkaniu zrobiło naczynie o nazwie „CUD KUCHENNY”, za pomocą którego można było przygotować wszystkie danie szybko zdrowo i smacznie. Dania w nim przygotowane wystarczyło tylko zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.
Każda z mam dostała mały prezencik czy to w postaci pojemniczka na kanapkę czy foremki na ciasto.
Było super.
                    Poniżej podajemy obiecane przepisy.








 ZUPA PIECZARKOWA
PIECZARKI ROZDRABNIAMY, 3 SERKI TOPIONE ROZPROWADZIĆ Z GORĄCĄ WODĄ,
NATKĘ PIETRUSZKI ROZDROBNIĆ,
W CUDZIE KUCHENNYM UMIEŚCIĆ PIECZARKI, SERKI, MAKARON, 
WSZYSTKO ZALAĆ BULIONEM.
NA OK. 30 MIN. PÓŹNIEJ DODAJ NATKĘ PIETRUSZKI.


ZUPA CZOSNKOWA
 FILET Z KURCZAKA POKROIĆ W MAŁĄ KOSTKĘ.
 1 GŁÓWKĘ CZOSNKU OBRAĆ I ZMIAŻDŻYĆ W WYCISKACZU.
1 MARCHEWKĘ i ½ SELERA OBRAĆ I ZETRZEĆ NA TARCE NA WIÓRKI.
 MAKARON, KURCZAK I POZOSTAŁE WARZYWA WŁOŻYĆ 
DO CUDU KUCHENNEGO. BEZ SITA.
ZALAĆ BULIONEM (ok. 30 min).
NASTĘPNIE WLAĆ 200 ML ŚMIETANY.
POSYPAĆ POSIEKANĄ PIETRUSZKĄ.


DANIE Z KASZĄ
FILET POKROIĆ  W KOSTKĘ I POSYPAĆ VEGETĄ. 
BROKUŁY PODZIELIĆ NA MALE RÓŻYCZKI. 
KASZĘ W WORECZKU, MIĘSO I BROKUŁ UŁOŻYĆ NA SICIE OBOK SIEBIE. 
ZALAĆ WSZYSTKO BULIONEM(na ok. 30 min)
SOS:
DO SZEJKERA WLEWAMY JOGURT, DODAJEMY MAJONEZ, SÓL, PIEPRZ, 2 ZĄBKI CZOSNKU PRZECIŚNIĘTE WSZYSTKO MIESZAMY ENERGICZNIE.

ZUPA Z OGÓRKA
2 OGÓRKI ROZDRABNIAMY ZE SKÓRKĄ.
PĘCZEK KOPERKU ROZDRABNIAMY,
3 SERKI TOPIONE MIESZAMY Z ODROBINĄ GORĄCEJ WODY AŻ SIĘ ROZPUSZCZĄ.
WSZYSTKO UMIESZCZAMY W CUDZIE KUCHENNYM (BEZ SITA).
ZALEWAMY BULIONEM NA OK. 20 MIN.

RYBA Z OGÓRKIEM
RYBA POKROJONA NA MAŁE KAWAŁKI,
OGÓREK ZE SKÓRKĄ ROZDROBNIONY,
KOPEREK POSIEKAĆ.
WSZYSTKO UMIEŚCIĆ W SICIE W CUDZIE KUCHENNYM.
ZALAĆ BULIONEM NA OK. 30 MIN.

W SZEJKERZE.
100 ml ŚMIETANKI
100 ML OLEJU
Sól, pieprz, ocet
WSZYSTKO DOBRZE WYMIESZAĆ.
ZGĘSTNIEJE DODAĆ JOGURT.



ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz